На 2 май Българската православна църква почита Свети Атанасий Велики, известен още като Летний Атанасовден. Църквата е установила двукратно честване на св. Атанасий Велики: в деня на смъртта му - 2 май, и на 18 януари, заедно със св. Кирил Александрийски, заради изключителната заслуга на двамата антиохийски светители в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес.

С празнична света литургия миряните почетоха и паметта и на Св. Цар Борис - Михаил, Покръстител на българите, когото православната църква също прославя на 2 май. Празничното богослужение отслужи иконом Георги Няголов, енорийски свещеник на селото, известно със своите традиции в пипиниерството (производството на лозов посадъчен материал) и винопроизводството.

Десетки миряни дойдоха да запалят свещица, да се помолят и да почетат небесния си покровител Свети Атанасий.

Свети Атанасий е първият наречен "Велики" измежду светите отци на Църквата. Като младеж се запознава със св. Антоний Велики и от него се приучава на пустинен аскетически живот. Заема Александрийската архиепископска катедра приблизително 48 години. Развива удивителна пастирска дейност, благодарение на която в най-кризисната епоха на древната Църква православното учение устоява на Изток, а Западът се запознава с източното монашество.

И словото, и животът на светеца стават израз на добродетелта. Посрещал многобройните си гонения и изпитания с вяра и търпеливост, като казвал: "Смели бъдете! Изпитания има, но те бързо отминават"; "Буреносно облаче е ­ ще отплава". Образец за пастир и борбен богослов, в православното съзнание се съхранява като "пример за епископ", а учението му като "закон на православната вяра".