При първата акция горските служители засадиха 10 дка тополи в района на ж. п. спирка Ослен Криводол. Предвижда се да бъдат засадени също едноразмерни фиданки червен дъб и липа в двора на Центъра за настаняване от семеен тип над болницата и в парка над гимназията, като в тези акции ще се включат и ученици от градските училища. На 9 април (събота) в 20 града на страната, в това число и във Враца, ще се проведе националната инициатива „Горски празник”.

През миналата година на територията на Горското стопанство, която обхваща 32 хил. хка горски масиви в общините Мездра и Роман, са засадени 150 дка нови гори, предимно тополови култури по поречието на Искъра, а от началото на тази година са залесени 79 дка. Осъществената сеч от държавните горски масиви е в рамките на 17 хил. кубика, а тази от частните масиви - около 20 хил. кубика.

През 2015 г. са съставени 37 акта за бракониерска сеч, като констатираните нарушения са приблизително на нивото от предходните години. Конфискувани са 20,4 кубика дърва, 3 МПС, 8 каруци и 2 триона.

С цел противодействие на незаконната сеч в края на миналата година в цялата страна е въведена нова информационна система за издаване на електронни превозни билети при добив на дървесина от държавните горски територии. От 1 юли 2016 г. се очаква да отпаднат и хартиените превозни билети и при транспортирането на дървесина от частните горски масиви.