© БТА

За празника в центъра на Монтана се стекоха над 2000 души, които носеха национални знамена, а някои бяха облечени и в национални носии и четнически униформи от времето Възраждането. В церемонията участваха войници от поделение във Враца, които изпълниха тържествен ритуал по издигане на националното знаме. Протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим отслужи панихида за успокоение на душите на загиналите в освободителната война български опълченци и руски войни. В приветствието си към гражданите той заяви, че всички трябва да помнят с колко жертви е извоювана свободата на България и да я ценят, защото тя е най-голямото благо.

В обръщението си към гражданите кметът на Монтана Златко Живков припомни хода на руско-турската освободителна война и събитията по подписването на Санстефанския мирен договор след това, както и решенията на Берлинският конгрес. Живков заяви, че свободата е извоювана благодарение на героизма на руската армия, в която участват хора от много националности и на българските опълченци. Той припомни, че Русия участва с около 260 000 войници в тази война. Монтана пази паметна за освободителите, на които са наречени няколко улици в града, а водачът на отряда, който освобождава селището Кутловица, сега Монтана, генерал Арнолди има свой паметник в града.

След поднасянето на цветя пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение, празникът продължи с двучасов концерт, наречен „Любими песни от любими български филми“. Концертът изнесоха децата от Обединен детски комплекс „Ние врабчетата“ в Монтана, които изпълниха известни песни от филмите „Вчера“, „Софийска история“, „Фильо и Макензен“ и т.н. Със свои изпълнения в концерта участваха кметът на Монтана Златко Живков и зам.-кметът Диман Георгиев. Живков изпълни песента „Спри не си отивай“ от филма „Адаптация“, а Георгиев песента от филма „Хъшове“. /БТА