Инициативата е на художествения ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра" Мирослав Аспарухов. Танцьорите се включиха в благотворителната кампания "Капачки за бъдеще" на Фондация "Лазар Радков". Освен мисията си за съхранение на българското танцово и музикално изкуство, Ансамбъл "Мездра" участва в редица доброволчески и дарителски кампании, организирайки и участвайки в благотворителни концерти, включвайки се в различни каузи за подкрепа на нуждаещи се хора и различни инициативи. Именно така се ражда и идеята за включване в кампанията "Капачки за бъдеще".

Металното "сърце" на Ансамбъл "Мездра" за събиране на капачки е изработено с доброволния труд на Евгени Йорданов, материалите и монтирането са дарение от Ансамбъла. Организацията и всички разходи за транспортиране на събраните капачки до сборния пункт на кампанията ще бъдат поемани от Ансамбъл "Мездра".

Само за час и половина символът на надеждата за новородените недоносени деца се напълни до половината. Първи на инициативата откликнаха петокласничката Катерина Гетова, съпругата на конструктора на металното сърце Ева Йорданова, Иван Минев и кметът на село Крета Виолета Панова, която изпрати 15 туби, пълни с капачки. В пълненето на сърцето се включиха също представители на Вокалните групи "Wings" и "Little Wings", както и ученици от градското Основно училище "Христо Ботев".

Металното "сърце" вече има и своя страж - котаракът Рижко, който внимателно наблюдаваше действията на децата.

Гражданинът Иван Минев призова колегите си ресторантьори да събират капачките и да ги предават в металното сърце.

Каузата на националната кампания "Капачки за бъдеще":

  • е насочена към ВСИЧКИ АГ болници в МАЛКИТЕ населени места
  • се грижи за недоносените бебета, които се раждат в малките населени места, да има качествена апаратура
  • ОБЕДИНЯВА хора от ЦЯЛА България, хора от градове и села, хора от малки и големи градове!

На всеки шест месеца - през пролетта и през есента, Фондация "Лазар Радков" прави по едно ГОЛЯМО събиране на капачките от всички пунктове в страната. С парите от рециклирането и дарения да Фондация "Лазар Радков" осигурява кувьози за нуждаещи се общински болници.