Да уважат своя именит съселяни, в сградата на кметството бяха дошли десетки жители на Дърманци, негови близки и роднини, които с интерес разглеждаха творческото наследство на художника.

В импровизираната изложбена зала бяха подредени 10 платна, от които четири пейзажа – „Старият Несебър“, „Созопол“, „Стара къща в Дърманци“ и „Старопланински пейзаж“, три портрета – „Портрет на млада жена“, портрет на непознат мъж, предоставени от личната колекция на дъщерята на художника и непоказвани до сега, и „Братя“, както и три натюрморта.

Изложбата бе открита от кмета на с. Дърманци – Димитър Тронков, който е пряк потомък на твореца.

За живота и творческото наследство на художника разказа Мирослав Гетов – ст. експерт „Връзки с обществеността“ в община Мездра. В своето експозе Гетов припомни, че големият художник Димитър Македонски - Макето има 12 самостоятелни изложби - 5 в София, по 1 в Мездра, Гоце Делчев, Хасково, Бургас и Сандански и две във Враца, както и участия в множество общи художествени изложби.

Негови живописни платна са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Иван Фунев“ - Враца, Художествения фонд на МВнР, Централна библиотека на Българската академия на науките и др., както и на частни галерии и колекционери в Бразилия, Естония и Унгария. Във фонда на Градска художествена галерия - Мездра се съхраняват 13 негови картини, а в този на врачанската галерия - 16. Димитър Македонски умира на 27 май 1993 г. в столицата на 79-годишна възраст, погребан е в родното му с. Дърманци.

Официални гости на откриването на изложбата бяха кметът наобщина Мездра ИванАспарухов, зам.-кметът Нели Минева и Седефка Петкова.

Иван Аспарухов изрази задоволството си от подетата инициатива да се отбелязват подобаващо изтъкнатите творци от нашия край, тъй като те не само го заслужават, но и потомците трябва да знаят, че има с какво и с кого да се гордеят. Още повече, че твроци като Димитър Македонски не само са родени тук, но и са се завърнали в родното си място, за да останат завинаги в бащината земя.

Мирослав Гетов напомни, че преди 15 години се е родила една идея, свързана със създаването на самостоятелна художествена галерия в „железничарския“ град, и тя да носи името на Димитър Македонски – Макето.