© zovzaistina.com

Любомир Минковски е роден на 23 април 1934 г. във Влашко село (дн, Царевец), Врачанско. Завършва Художествената академия в София през 1959 г. в класа на проф. Георги Богданов, специалност "Декоративна и орнаментална живопис". След дипломирането си една година е преподавател в Института за детски учители в Смолян, където създава своя емблематичен цикъл творби "Каменоделци".

Впоследствие живее и твори в Мездра, София и Враца. Бил е учител по рисуване в Мездра. През 1962 г. към градското читалище е сформиран кръжок по изобразително изкуство, на който е ръководител, а през 1971 г. е сред инициаторите за откриването на Градската художествена галерия, чиито пръв уредник става.

Момент от отриването на Градската художествена галерия в Мездра - 28 декември 1971 г.

Съавтор е, заедно със скулптора Цено Ценов, на декоративното пано (мозайка) върху южната фасада на сградата на Община Мездра, както и на сграфито върху източната фасада на бившата сграда на ТПК "Динко Петров".

Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са "Моят Ботев", образите на св. Софроний Врачански, св. св. Кирил и Методий и Стоян Граматик, "Портрет на момиче", "Грешката на Икар", "Павьорът" и др.

Негови творби са притежание на художествени галерии в София, Враца, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Добрич, Видин, Мездра и др., както и на частни колекции.

Автор е на сборника с разкази "Писах на камице" (Враца, 2004 г.). Дългогодишен член на Съюза на българските художници.

Носител е на орден "Кирил и Методий" - I степен (1984 г.) за принос в съвременното българско изкуство, на юбилеен медал за цялостен принос в развитието на ГХГ - Мездра (2006 г.), на Наградата на кмета на община Враца в областта на културата (2011 г.) и на Наградата на Община Враца за живопис на името на Цено Тодоров за цялостно представяне в Общата художествена изложба "Земята на Ботев 2017".