В рамките на събитията от Училищния ден на компоста бе организирана екоработилница, включваща различни игри, чрез които децата да придобият знания за качествено опазване на околната среда и за придобиване на екологично поведение.

„В екоработилницата децата научиха повече за екосъобразни дейности и защо е важно да се рециклира и да се внимава какво и как се изхвърля“, каза за MediaNews един от менторите - Петър Петров.

Проведоха се и практически занимания за наблюдение на парниковия ефект, задачи за оцветяване и апликиране, за опознаване на думите, свързани с екологично поведение и викторина.

В изпълнение на дейностите по Проект "Пилотно въвеждане на демонстрационно училищно компостиране в град Мездра", финансиран със средства от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, Община Мездра обяви кампания за събиране на "кафяви" отпадъци за компостиране. Тя бе с продължителност една седмица. Всеки желаещ да се включи в кампанията трябваше да изпрати своите идеи за интересни начини за събиране на кафяви отпадъци.

Част от наградените участници споделиха подробности около своите идеи за компостиране.

Ивета Петрова сподели, че участва в кампанията с посланието за по-чисто море. „Събрах различни отпадъци, които не трябва да бъдат в морето, за да опазим природата“, подчерта тя.

„Изпратих снимки с използването на надробени клони от овощни дръвчета, с които направих пътеки“, каза Силвия Николаева.

Тя призова всички хора да се включат в разделното събиране, защото по този начин се грижим за природата.