© Община Враца

„Днес, когато времето ни изправя пред поредните изпитания трябва да си зададем въпроса, дали наистина сме единни, дали дрязгите помежду ни, политическите ежби и реваншизмът са онези, които ще ни водят или политическият разум, компромисът и визията занапред са онези, които трябва да следваме. Вярвам в мъдростта на българския народ, че може да прощаваме, че може да намираме консенсус и разбиране помежду си, за да обединим усилията си така, както са го направили нашите предци. Точно този урок трябва да си припомним и да научим днес, че само от нашите задружни усилия зависи дали наистина ще честваме Съединението.

Вярвам, че днес всеки един от нас ще покаже, че е горд и достоен наследник на нашите предци. Дори и с малкия жест, като развеем от своя дом националния флаг да покажем, че се гордеем и пазим паметта на онези мъдри българи, дали живота си за нашата свобода, забравили своите различия и стиснали ръцете си, за да вървят заедно. Както е казал Апостола: „да си кажем кривиците, па да се хванем за ръце и заедно да работим за народното дело“. Честит празник!“, заяви в словото си кметът на Община Враца Калин Каменов на тържественото отбелязване на Съединението на България, 6 септември.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Врачанският Митрополит Григорий. В церемонията, по случай годишнината, участваха още: почетен караул към Военно формирование 54 990-Враца и духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“.

В знак на признателност, пред паметника бяха поднесени венци и цветя.