Финансовият ресурс беше утвърден от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Финансовата подкрепа по помощта се състои от директни помощи за земеделските стопани, претърпели материални щети, настъпили в резултат от земетресения, лавини, свлачища и наводнения, смерчове, урагани, вулканични изригвания и горски пожари, възникнали по естествен път.

Земеделските стопани могат да се компенсират за щети, причинени от природни бедствия до 100 % от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории, в т.ч. отводки (пчелни семейства), както и на унищожени пчелни кошери на базата на данни от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД.

Разпределеният бюджет е за компенсиране на щети, възникнали вследствие на наводнения и ураганен вятър през 2022 г. С тези средства ще бъдат подпомогнати стопаните, засегнати от наводнението през м. септември 2022 г. в област Пловдив, общ. Карлово, при което са унищожени крави, овце, коне, пчелни семейства и кошери, както и стопани с унищожени пчелни семейства в резултат на ураганен вятър в гр. Камено, област Бургас. На финансиране подлежат земеделски стопани от изброените области, които притежават констативни протоколи за унищожени животни, пчелни семейства и кошери.

Предстои ДФ „Земеделие“, съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието, да изготвят указания за предоставяне на помощта.