Заниманията започват със загрявка, включваща упражнения за физическа подготовка, след което децата се спускат в топлите води на двата басейна. Чрез плуването освен концентрация и дисциплина, децата ще подобрят развитието както на костната, така и на дихателната система.

В момента тренировки има втора смяна. В нея записаните деца са 27. Тя е най-многобройната, тъй като първата група е отпаднала, поради малък брой записани деца, които са прехвърлени към втората.

За MediaNews инструкторът Христо Иванов сподели, че децата започват да изучават плувен стил „кроул”. Това е свободен стил, изискващ последователни загребвания с ръце, докато се лежи по корем и главата е под вода.

Иванов подчерта, че по-напредналите деца, които тренират в големия басейн, усъвършенстват своите умения. Ако не допускат грешки, те преминават към стил „бруст”, или гръдно плуване. Това е най-популярният стил в плуването за забавление и един от основните в състезателното плуване.

Иванов допълни още, че най-важното нещо, което децата трябва да научат е да имат поведение във водата, за да могат да разчитат обезопасителните знаци и да знаят опасността от мъртво вълнение в морето.

Плувните курсове ще продължат през летните месеци и ще приключат на 27 август. Както всяка година заниманията са организирани за начинаещи и напреднали, които ще придобият и затвърдят своите първоначални умения по плуване. Обучението е разделено в пет смени, всяка с продължителност 10 дни.