Празничното шествие започна от площад „Македония“ и бе водено от мажоретния състав към Центъра за подкрепа на личностно развитие "Център за работа с деца“ и Духовия оркестър при Народно читалище „Развитие“. Трибагреникът премина по централния булевард „Никола Войводов“, приветстван с аплодисменти от жителите на града.

Пред сградата на Читалище „Развитие“ шествието бе посрещнато от група деца, носещи 150 балони в цветовете на трикольора и 30-те букви от азбуката. Те съпроводиха детските и учебни заведения към паметника на братята Св. св. Кирил и Методий.

Другият лъч на колоната, заедно с българското знаме, продължи към площад „Христо Ботев“, където бе поставено пред паметника на поета-революционер, а след това закачено върху сградата на Драматично-кукления театър.

Тържеството по случай 24 май се проведе пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред сградата на Община Враца и започна със стихотворението „Училище“ на Иван Вазов, рецитирано от 7-годишната Симона Божилова. Празникът продължи със символичното пускане на балоните във въздуха, с букви от кирилицата.

"24 май е един от най-българските празници. Празник, който ни дава истинското право и повод да се гордеем, защото солунските братя Кирил и Методий са дали писменост на милиони хора по света. Затова Ви призовавам, скъпи учители и родители, бъдете коректив. Помагайте и напътствайте най-малките и младите да пазят писмеността, да не я изкривяват. Подходете със сериозност и нужното внимание, защото във Вас е правото и ролята да опазите писмеността ни. Тя е онази, която е предавала през годините православието, духа на българщината, славните битки, които сме имали през вековете. Нека я опазим такава, каквото са я искали нашите възрожденци, онези, които са я преписвали и пазили, онези, които днес почитаме на националните ни празници.

На най-малките искам да пожелая да мечтаят. Малцина хора по света имат възможността в своя живот да обиколят света. Чрез книгите, които са в библиотеките, читалищата и училищата всеки един от вас има възможността да стъпи в миналото, да плува в настоящето и да помечтае в бъдещето. Да обиколи света, да мисли и твори с най-великите писатели на миналото и нашето съвремие. Пожелавам Ви го от сърце. Отделяйте повече време за книги. Четете! Бъдете четящи и можещи, и съм сигурен, че в утрешния ден, когато пораснете, ще бъдете истински пазители на българското слово, писменост и духовност. Честит празник скъпи, врачани!“- каза в словото си Калин Каменов, след което в небето полетяха балони с буквите от кирилицата.

Тържествен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий.