Така твърди в официално изявление говорителката на външното министерство Мария Захарова, по време на брифинг в Москва. Сред десетките въпроси, които засегна говорителката, е и този "За поредният акт на оскверняване паметника на Съветската армия в София". Това, както определянето на извършителите като "вандали", е повторение на позиция от преди няколко дни, когато един от барелефите бе изрисуван с жълта боя.

Новото е, че "сега те надминаха себе си, като оставиха на мемориала лозунги с откровено антисемитски характер".

"Този трик е особено циничен в светлината на това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 000 души бяха спасени от неминуема гибел. Най-страшното е, че това дори не е оскърбителен акт, а че в приведените от мен данни няма особен смисъл, защото хората, занимаващи се с оскверняване, нямат и понятие от собствената си история. Ето това е страшно."

Това поредно изявление предизвика незабавен отговор от Българското външно министерство. В заявената официална позиция, външното ведомство определи твърдението, че Червената армия е спасила българските евреи, като опит за подмяна на историческите факти.

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на Българската православна църква се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България, се казва в позицията.

Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви, се посочва в изявлението на българското външно министерство.

В него се напомня, че дипломатическото ведомство на България е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите.

Източник: dnevnik.bg