Началникът на РУО поясни, че е създадена организация за ограничение на рисковете от разпространяване на COVID-19 в детските градини и образователните заведения. Тя бе категорична, че има готовност за преминаване в онлайн среда, ако това бъде наложено като мярка. Всички учебни заведения са обезпечени с компютърна техника, а сред учителите няма притеснения за обучението от разстояние.

Относно представянето на учениците от област Враца на Националното външно оценяване, най-добри резултати са постигнати при положените изпити за чужди езици. Според резултатите от Държавните зрелостни изпити, област Враца заема 19 място в страната по БЕЛ и 16-то по втория ДЗИ. Спрямо средния резултат за страната на ДЗИ по БЕЛ, 8 училища са с резултат над средния за страната, а 23 са под определения такъв.

В тази връзка, Лорета Колева очерта няколко отправни точки за справяне и подобряване на резултатите. На районно равнище от РУО-Враца ще се концентрират върху възстановяване на качеството на професионалната подготовка на учениците и повишение на просветителните резултати на външните оценявания. От институцията допълват, че от изключително значение е контактът с родителите и техният принос в мотивацията и самоподготовката на децата. Това е свързано и с налагания от тяхна страна контрол за безпричинното отсъствие на детето от училище.

Към момента няма сериозен дефицит на учители, но кадрите за преподаватели по математика, информатика, физика и химия са най-малко и често недостатъчни. За областта са осигурени медицински специалисти, като 43 от тях са назначени на цялостен щат, а на непълен - 19. Учебните заведения в региона разполагат с 59 медиатори и 7 социални работници.

Относно държавния план-прием за учебната 2022/2023 г., професионалните паралелки са 47, а профилираните 14, като 5 от тях са в дуална форма.

От РУО-Враца пожелават успешна учебна 2022/2023 г. на всички директори, педагози и ученици с амбиция за повишаване на резултатите чрез общи усилия.