"Ако има предсрочни парламентарни избори, по закон е възможно те да бъдат организирани заедно с президентските", уточни тя.

„При определяне на номерата в бюлетината – хартиената или електронната, водещ ще бъде жребият, който ще се тегли за президент и вицепрезидент. Партията или коалицията, която е издигнала кандидат за президент и вицепрезидент, ще получи същия номер в бюлетината за парламентарните избори. Тези партии и коалиции, които не са издигнали свой кандидат, ще получат следващите номера в бюлетината отново чрез жребий.“

Не е изследвана и функционалността на машините за гласуване за подобен вот. Ако изборите за президент и парламент бъдат насрочени поотделно, според ЦИК те не трябва да са в две последователни недели, а поне през две седмици, за да има технологично време за пренастройване на машините и за отпечатването на хартиените бюлетини", стана ясно от думите на Росица Матева.

Матева оспори тезата, че ако изборите са 2 в 1, ще бъдат спестени 60 милиона лева и отбеляза, че „разходите няма да бъдат само като за един вид избор“. Становището на ЦИК е, че ако гласуваме едновременно за президент и парламент, това трябва да става на една машина. „Може би ще се наложи да се закупят още машини“, каза Росица Матева.

Междувременно председателският съвет в НС не взе окончателно решение за датата на президентските избори,като се очаква нова среща, на която да присъстват не само от ЦИК, но и от "Сиела Норма".

Източник: monitor.bg