Буланчо посещавал ресторанти и фризьорски салони, магазини за парфюмерия, но накрая най му харесало на гарата и се установил там. Но там от Буланчо, станал Рошко. Прекръстили го. И вече с гордото име Рошко той се "врекъл" във вярна служба на жп гарата в Мездра, където прекарал над 5 години.

Няма служител на БДЖ, работещ на гарата, или пътник от многото мездренчани, работещи в София, който да не го е виждал, защото с времето Рошко се превърнал в символ на гарата.

"Личеше си, че Рошко е бил сигурно домашно куче, преди някой да го изостави на произвола на съдбата. Макар и бялата му дълга козина да е поизцапана, той пак си беше красив. Любимец е на всички, хранят го и служители, и пътници. А той е като истински помощник на ръководител движението, посрещайки и изпращайки влаковете с него. Даже веднъж му лепнаха цена, но имаше толкова много кандидати, че търгът се провали", разказват с усмивка служители на гарата.

Къде на шега, къде не - но през тези години в кошчетата за боклук на мездренската гара било трудно да откриеш отпадъци от храна... И сега служителите казват с усмивка: "Е как да има, всичко отиваше за Рошко".

Вече обаче ги няма разходките на Рошко по перона. Миналата година паднал в шахта. Служители на гарата го намерили, погрижили се за него, но не му било писано. Така приключила историята на Рошко... Но животът на гара Мездра не спира. Там влаковете минават всеки ден. Затова днес може да си купите билет от ослепително красивата Маца. Тя ще ви посрещне на гишето и ... ще ви обслужи.

Маца се появила на гарата, след като Рошко се споминал. Първоначално се плашела от хората, била лоша - дори казват.

Но днес е различно. Станала е част от персонала. Пази гишето с билетите, "проверява продажбите", подписва ведомостите - изобщо, грижи се за всичко. Чат - пат се случва да излиза и на разходка в гарата, че даже и по-далеч.

И така вече два пъти ражда. Но служителите не могат без нея. Тя е част от екипа. Хубавата Маца от гара Мездра - няма друга като нея.

От време на време на перона се навърта и ново куче, което се опитва да стане пазач на гарата. Но неговата история още не е ясна. Не се става лесно жепеец...

Новото куче се оглежда и се чуди дали ще го пуснат...


Източник и снимки: life.dir.bg