Веднага след бягството започна издирването на беглеца и на 30-ти юни, в 22.30 часа, при рутинни действия, полицейски автопатрул разпозна 15-годишния ром, в известен ресторант в града и го задържа с 24 часова мярка „задържане под стража“.

Научихме, че след изтичане на мярката Силвестър е бил призован да се яви на 9-ти юли пред разследващия орган, но не го е сторил. MediaNews успя да разбере, че Силвестър е привлечен като обвиняем в средата на юни тази година за три престъпления и по тази причина е бил издирван от полицията. Разследването на медията ни по случая установи, че в РУ-Враца срещу Роки са подадени около 19 заявителски материала, като 11 от тях са за извършени противоправни деяния от началото на тази година.

Местни и национални медии писаха, че момчето било с трудна съдба. Стана ясно, че майката е в чужбина, бащата работи в далечен от Враца град, а за Роки се грижел чичо му, популярен в ромската махала с „авторитета” на сводник. Успяхме да научим, че за Роки е отворен случай в отдел „Закрила на детето” към социалната служба във Враца. С него е работено и в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Приложени са всички корекционно възпитателни мерки спрямо него, но ефектът бил нулев.

От наш източник, присъствал на делото за гледане на мярката за неотклонение на Роки научихме, че адвокатът му не е бил съгласен с искането на прокуратурата за вземане на най-строгата мярка „задържане под стража” за момчето. Защитникът заявил, че чичото не е упражнявал необходимия надзор над Роки и като непълнолетен не трябва да го задържат за постоянно под стража. Адвокатът дори оспорил бягството, и заявил пред съда, че неговият подзащитен си е "тръгнал от районното съвсем нормално". Разпитан като свидетел, бащата на крадливия тийнейджър обяснил поведението му с факта, че детето му пушело някакви цигари, които не били наркотик, но от тях ставало неадекватно. Когато бил при него не вършел глупости, правел го когато си е във Враца при чичо му.

Прокурорът по делото пък, бил категоричен, че са налице основания за вземане на мярката „задържане под стража” спрямо Роки, макар той да е непълнолетен и посочил, че е привлечен в качеството на обвиняем за тежки умишлени престъпления против собствеността, извършени в условията на опасен рецидив. В крайна сметка съдът е постановил най-строгата мярка „задържане под стража” по отношение на Силвестър.

Поясняваме, че спрямо непълнолетни могат да се вземат следните мерки за неотклонение: Надзор на родителите или на попечителя; Надзор на администрацията на възпитателното заведение, в което непълнолетният е настанен; Надзор на инспектора при детска педагогическа стая или на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните; Задържане под стража.

В случая органите на наказателното производство са имали основателно предположение, че непълнолетният ром е извършил престъпленията, в които е обвинен. Целта на мярката е да му попречи, да се укрие, да извърши ново престъпление или да осуети изпълнението на присъдата, с която евентуално ще бъде осъден. Със сигурност защитата на Роки ще обжалва мярката пред Окръжния съд във Враца. Предполагаме, че втората инстанция ще я намали в по-лека, заради крехката му възраст и факта, че Роки на този етап не е бил осъждан. Надяваме се, че престоят на момчето зад решетките, ще го накара да забрави чувството си за ненаказаност, а евентуалната му присъда след време, ще прекрати желанието му да осъществява престъпни посегателства. Кой знае?!