Фоайето на Читалището се оказа тясно да побере дошлите да отпразнуват заедно рождения ден на града си Тържественото честване бе открито от кмета на Роман Валери Ролански. В словото си той проследи историята на селището и по-късно на града, като припомни на съгражданите си богатото му минало и подчерта, че всички те има с какво да се гордеят. И до днес следите на историята са живи, запазени в археологическите паметници, с които регионът на крайискърския град е богат - граничният камък, останал още от римско време, вила "Рустика", римската крепост "Крив град", наблюдателната кула на могилата край село Струпец, датирана от първото българско царство и много други.

Словото на кмета продължи с най-новата история на града. Бързото развитие на населеното място започва след Освобождението с прокарването на жп линията София-Варна през 1899 година. Роман става важен износен пункт за дървен материал, добитък, вълна и млечни продукти. Появява се и нов поминък – каменоделството и търговията. Откриват се работилници за дървообработване, изработване на тухли, варене на ракия и др. Израстват няколко промишлени предприятия: завод за стоманени телове и въжета, консервна, възстановяват се ябълковите масиви, разширява се производство на зърнени култури, гъби и билки, построява се водноелектрическа централа на р. Искър.

Днес в града има две училища, просторна и слънчева детска градина, нова читалищна сграда и нова административна сграда. В изложението си кметът Ролански изрази своята благодарност към предшествениците си, допринесли за изграждането и развитието на града.



Специален поздрав за романчани поднесоха гласовитите певици от Женската певческа група при Народно читалище "Христо Ботев-1907", с художествен ръководител Валентин Иванов. Те изпълниха китка от любими народни песни, "Песен за Роман" по текст на местния поет Цветан Лалов, който бе и почетният гост на тържеството.

След края на тържествената част, общественикът и поет Цветан Лалов поздрави съгражданите си и изрази своята благодарност за поканата и за топлия прием в родния град. Той заяви, че от камбанарията на своите 84 години е видял много свят, работил е в различни градове на България - Враца, Плевен, Русе, но родният Роман никога не е излизал от сърцето му.

Празничният ден завърши на площада с концерт на фолк певицата Валя, която вдигна градуса на настроението и до късна доба мало и голямо празнуваше под звездите на Роман. Естествен завършек на рождения ден бе пищната заря, осветила небето над притихналия Искър.