Снимки: bgnes.com, kapana.bg, dariknews.bg

В ретроспективната изложба Николай Кучков е събирал на едно място десетки портрети на негови приятели, пръснати из художествени галерии и частни колекции в цялата страна. Мнозина от тях вече не са между живите, но това не пречи разговорите помежду им да продължат задочно.

По случай официалното откриване на изложбата самобитният художник получи цветя от името на министъра на културата Вежди Рашидов. Приветствия поднесоха също представители на Община Пловдив и на Община Мездра.

Изложбата с рисунки, шаржове и портрети на едни от най-известните български творци, нарисувани от техния приятел Николай Кучков, могат да се видят до края на януари в Градската художествена галерия в Пловдив.

* * *

Николай Кучков е роден на 21 май 1948 г. в Мездра. От 1962 до 1964 г. учи в Националната академия за изящни изкуства в Хавана при известния кубински художник проф. Сервандо Кабрера Морено, след което завършва Художествената гимназия в София (1967) и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Монументална живопис", при проф. Васил Стоилов и проф. Никола Гелов (1973). Член е на СБХ (1978) и на Обществото на пловдивските художници "Филипополис" (1991).

Има повече от 25 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас, Мездра и др., както и участия в ОХИ в Холандия, Белгия, Полша, Германия, Унгария, Хърватия, Русия и Гърция. Негови монументални творби красят обществени сгради в Пловдив, Карлово и Санкт Петербург, а избрани картини са притежание на НХГ, СГХГ, ДХГ - Пловдив и на частни колекции в България, Полша, Германия, Холандия, Хърватия, Русия и САЩ.

Носител е на престижни национални и международни награди, между които "Пловдив" за изобразително изкуство и "Мечът на Ромфея" (2000). За него казват, че е много реалистичен, много поетичен и още повече иносказателен и афористичен. Не обича да се затваря в строгите рамки на дефинирания стил, а оставя въображението да води ръката му. Работи в областта на кавалетната и портретната живопис, сценографията, иконографията, приложната графика, илюстрацията и монументалната пластика. Пише стихове. Брат е на известния мездренски художник, колекционер и родолюбец Евгени Кучков.