„Това са средства, срещу които в момента няма нищо изпълнено. Община Враца нееднократно е изисквала от изпълнителите да започнат работа по проекта, да предоставят материали и да подновят банковите си гаранции. До момента има категоричен отказ с изключение на румънския представител от консорциума. Направени са постъпки за търсене на отговорност по съдебен ред за установяване на причините и има ли виновно изпълнение или неизпълнение по отношение на даването на разрешението за този аванс. Поставен е и въпросът обезпечено ли е то с гаранции за ефективна работа и какво са направили фирмите до момента. За съжаление, Управляващият орган настоява да получи или фактури срещу извършена дейност, или парите да бъдат възстановени”, каза кметът на Община Враца Калин Каменов.

Министерството на околната среда и водите и Управляващият орган са сигнализирали Община Враца, че средствата следва да бъдат възстановени до края на тази година. С оглед изпълнението на министерското разпореждане, кметът Калин Каменов предложи увеличение на максималния размер на новия общински дълг от 4 865 161 млн. лв. на 13 268 000 млн. лв. От тях 4 000 000 лв. са предвидени за съфинансиране на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца“ – Първа фаза, а 9 268 000 млн. лв. за осигуряване на дефицита по дължимите средства към Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, резултат от изплатен аванс по договор за „Рехабилитация на стоманен и реконструкция на съществуващ азбестоциментов водопровод от язовир ”Среченска бара” до град Враца”.

„Странното е, че интересът към тази точка е много слаб, а в момента ще гласуваме и вменим дълг на Община Враца. Тоест ние ще оправдаем загубата на 11 млн. лева, поради една безумна постъпка, извършена във времето. Изпълнителите са могли да направят поне рехабилитация или да закупят тръбите, необходими за този водопровод, но те не са направили и това. Дадените банкови гаранции са потънали във фалирала банка. Сега общината и жителите на Враца трябва да плащат тези пари. Може ли някой в залата да каже кой ще понесе отговорността за това”, попита председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ – Враца д-р Иво Ралчовски.

„Учудвам се, че само в дясно се изказваме, когато обмисляме вдигането на границата на дълга. Бившият кмет на общините Враца и Криводол Николай Иванов е платил тези пари, с които ние сега вдигаме общинския дълг. Изплатени са средства без никакви насрещни гаранции, без разрешение за строеж, без реални срокове и без изпълнение”, каза общинският съветник от ПП ГЕРБ Владимир Христов. Той постави въпроса кой ще понесе отговорността за тези постъпки.

По време на заседанието, общинският съветник Деян Бенински попита кога са изтекли гаранциите и кой носи отговорността за неподновяването им.

Общинският съветник от ГЕРБ Хенриета Георгиева напомни, че по време на предишния мандат кметският екип е уверявал в напредъка по проекта.

„На всяко заседание се обясняваше, че Звеното за водния цикъл надхвърля поставената работа. Ние поискахме нарочна извънредна сесия, на която попитахме Николай Иванов как е взел управленското решение за отпускането на аванс за довеждащия водопровод. Единственият отговор, който получихме е, че има законови пречки да отговори на нашите политически въпроси. Ние трябва да гласуваме тази точка, но по - важното е с всички сили да се заемем и да видим къде са тези пари и как да си ги върнем”, категорична бе Хенриета Георгиева.

Николай Иванов да бъде поканен да даде разяснение по поставените въпроси поиска общинският съветник от групата на ГЕРБ Васил Василев.

Кметът Калин Каменов коментира, че поради поемането на дълга трудно ще бъде изпълнено планираното закупуване на нови транспортни средства.

„Настоявах следващата година да вземем заем, за да закупим нови транспортни средства – електробуси или тролейбуси. Това вече е тема, която трудно ще се реализира, ако не се възстановят парите”, подчерта Каменов.

„Средната цена на един нов тролей е около 350 000 – 400 000 евро. Вместо да ги дадем тези 11 млн. лева ние можехме да си купим спокойно 10 нови превозни средства”, допълни д-р Ралчовски.

След тежкия дебат докладната на кмета Калин Каменов бе гласувана с 27 гласа „за“, 0 „против“ и 7 „въздържал се“. Общинските съветници от ПП ГЕРБ бяха категорични, че въпреки нежеланието им Община Враца да поема нови заеми, вдигането на лимита на общинския дълг е единствената алтернатива, за да не се стигне до принудително събиране на вземанията.