© РИОСВ-Монтана

За поредна година Министерството на околната среда и водите е основен партньор на инициативата на bTV „Да изчистим България заедно“. Подкрепата при подготовката на националната кампания се осигурява от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) с предоставяне на чували за събиране на отпадъци и ръкавици за еднократна употреба.

На 16.09.2023 г. експерти от екоинспекцията почистиха районът около почивната база на РИОСВ – Монтана, „м. Расника“. Събраните в чували отпадъци бяха извозени от общината на Регионалното депо – Монтана.

В деня на почистването експерти от екоинспекцията координираха дейностите по сметосъбиране и извозване на събраните по време на кампанията отпадъци.

На територията на област Монтана количеството депонирани отпадъци е общо 49,96 т. от 9 броя общини. В кампанията са участвали 2379 доброволци, които са почистили 274 места.

На територията на област Видин количеството депонирани отпадъци е общо 36,84 т. от 6 броя общини. В кампанията са участвали 495 доброволци, които са почистили 61 места.

За събраните отпадъци общините са освободени от дължимите отчисления, за да бъдат насърчени да организират събирането на отпадъка от своята територия.