В предложението бе посочено, че само един, язовир „Мраморчица“, остава за стопанисване от Община Враца. Язовирът ще се ползва за нуждите на Общината Враца и за задоволяване потребностите от осигуряване с риба и развитие спортен риболов за всички граждани и гости на общината. Той е в добро техническо и експлотоционно състояние, извършен му е ремонт през 2017 г. по фонд „Солидарност“ и не представлява опасност за населението. Докладната получи одобрението на 29 от местните сенатори, един се въздържа и никой не гласува с „против”. Така беше решено всички други язовири да стопанисва вече държавата.
Те са:
„Агов дол“ землището на с. Власатица, -„Влашки дол“ в землището на с. Бели извор, -„Девене“ в землището на с. Девене, "Дедова могила“ в землището на с. Вировско, „Енева“ в землището на с. Тишевица, „Лесконож“ с. Голямо Пещене, „Ливадето“ в землището на с. Върбица, „Под кръста“ в землището на с. Тишевица, „Сухия скът“ в землището на с. Мраморен, „Три кладенци“ в землището на с. Девене, „Чирен“ в землището на с. Чирен, „Желязковец“ в землището на с. Баница, „Кални дол“ в землището на с. Вировско, „Кираджията“ в землището на с. Баница, „Косталево“ в землището на с. Косталево, „Лиляче“ в землището на с. Лиляче, „Омарски геран“ в землището на с. Вировско, „Уменкьовец“ в землището на с. Мало Пещене.

Преди режима на гласуване имаше кратък дебат за язовирите отдадени на концесия. Председателят на общинския съвет, Румен Антов обобщи, че концесионерите трябва да са спокойни, договорите им ще се запазят при същите условия. Няколко от тях пък, коментираха помежду си, след края на сесията, че има нещо недокусурено в това безвъзмездно предоставяне общинската собственост за милиони на държавата и изразиха съмнение, че тя ще бъде по-добър стопанин. Дадоха да пример язовир „Агов дол”, който бил в перфектно състояние, идвали да ловят риба в него от цялата страна, дори и рибари от чужбина, дори екип на Дискавъри снимал там. Концесионерите, май бяха на едно мнение, че предпочитат да контактуват с Общината във Враца, отколкото с големите, далечни шефове от столицата.

Концесионерите не бяха наясно, как точно новото държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири" ще извършва комплексно управление на язовири - публична и частна държавна собственост, но споделиха, че щом така е решено, приемат ситуацията, дори и да не я харесват съвсем.