Силвия Петрова, директор на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца
Силвия Петрова, директор на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца © Регионалната библиотека "Христо Ботев"

"Регионалната библиотека има нова придобивка - библиобус, който предстои да бъде брандиран и оборудван с нови книги, съответната техника и да потегли към своите читатели. Тази нова придобивка е по проект на библиотеката, който се реализира с партньорството на Регионалната библиотека във Видин. "Книжни пътеки, мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавието" - така кръстихме нашия проект. Идеята ни е съвместно с колегите от Видин да създадем иновативна и атрактивна форма за достъп до култура и изкуство на открито", каза за БНР Силвия Павлова, директор на Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца.

Превозното средство ще пътува на територията на град Враца и община Видин.

"Планираме да се осъществяват посещения в паркове, в отдалечени от центъра места, където хората не винаги успяват да се включат в различните инициативи, които се случват в центъра на града, в детските градини, училищата, кварталите на Враца. Идеята е чрез този библиобус да обогатим библиотечните услуги, които предлагаме за всички наши категории читатели, за децата младежите, възрастните. Планирали сме да реализираме литературни маршрути, в които потребителите ще имат възможност да се срещнат както с нови книги, така и със съвременни автори от България, Норвегия чрез онлайн срещи, а някои от авторите ще гостуват, ще пътуват с този библиобус. Първите ни планирани литературни маршрути са за Враца", допълни в предаването "Хора, пътища, автомобили" Павлова.

Във Видин библиобусът ще посети квартал нов път, квартал Новоселци, отдалечени квартали на града. Библиобусът ще посети село Антимово, Кутово, Иново.

Източник: bnr.bg