Инициативата е по повод Международния ден на книгата и авторското право, в рамките на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите”, организирана от Асоциация „Българска книга” в партньорство с Министерството на образованието и науките.

Библиотека „Гео Милев“ посвещава тази изява на 90- годишнината от рождението на Йордан Радичков.

В програмата на откриването са включени карнавален парад на приказни герои, драматизации на приказки, викторина с награди, рисунки върху асфалта, песни и танци. В района на събитието ще бъдат обособени „Алея на книгите“ и „Читални на открито“.

Задължителен елемент на Маратона е щафетното четене. В него, освен деца, ще участват и изявени личности, общественици и творци. Те ще прочетат разказа на Йордан Радичков „Птича перушина“.

Успоредно с Маратона, Регионалната библиотека „Гео Милев“ организира благотворителна акция „Деца даряват книги“. Нейната цел е да бъдат събрани детски книжки с приказки, комикси, книжки за оцветяване и др. Събирането на дарения ще продължи от 10,00 до 12,00 часа на 23 април, на специално обозначен щанд. В края на мероприятието ще бъдат обявени колко книги са събрани и къде ще бъдат дарени. Всички участници в Маратона ще получат специално изработени стикери.


Източник: montana24.net