Тереза Мей
Тереза Мей © БТА

Мей, която отначало бе противник на Брекзит, стана премиер в политическата суматоха, обхванала острова след референдума на 23 юни миналата година. Тя разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 г.
Още по темата

Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трилиона щатски долара. Предстои да видим дали Лондон може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.

За ЕС, който вече се олюлява от поредица кризи, свързани с дългове и бежанци, отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство, пише БТА.

Даунинг стрийт публикува снощи снимка, увековечаваща момента, в който Мей подписва официалното писмо, което ще промени коренно съдбата на Обединеното кралство, когато бъде връчено днес на Туск, отбеляза Франс прес.

Разкрити бяха и части от речта, която премиерката ще изнесе днес малко преди обед пред британския парламент. "Когато седна на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички хора в Обединеното кралство, включително европейските граждани, на които тази страна е станала дом", ще каже Мей пред депутатите, когато обяви формалното активиране на член 50 от Лисабонския договор.

Шестдесетгодишната Мей е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал британски премиер през последните години. Тя трябва да запази целостта на Великобритания на фона на подновените шотландски искания за независимост и едновременно с това да води трудни преговори с 27 държави за финанси, търговия, сигурност и още куп сложни въпроси.

Източник: dnes.bg