С постановлението на ВКП е отменено това на Районната от 19 декември, която прецени, че няма престъпление и отказа да образува производство, както и тези на Окръжната и Апелативни прокуратури. "Образувам досъдебно производство за това, че на 21.11.2018 г. в Козлодуй, в Общината, на длъжностното лице Ивайло Иванов – кмет на село Бутан при и по повод изпълнение на службата и функциите му е причинена, чрез нанасяне на удар с ръка по главата и тила, лека телесна повреда, изразяваща се в болки и страдания без разстройство на здравето – престъпление по чл.131, ал.1, т.1, вр. с чл. 130, ал.2 от НК“, се казва в постановлението на прокурора от ВКП Олег Янев, който дава указания какво пропуснато трябва да се извърши при разследването сега, включително очни ставки и установяване на противоречиви показания.

„Безспорно е обстоятелството, че Ивайло Иванов е пребивавал в Община Козлодуй по служебен въпрос, в служебно помещение – канцеларията на началника на финансовия отдел на Общината – Галина Христова. Именно в това му качество, според твърдението на Иванов, е бил ударен по главата от Ангел Орлов. Видно от съдебно-медицинското заключение, на Иванов е нанесена лека телесна повреда“, се казва още в постановлението на Върховна касационна прокуратура.

Според заключението му са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по тази причина образува досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лица, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация.

ВКП дава и указание на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Враца да прецени дали разследването трябва да бъде възложено на следовател, а не на дознател в полицията, заради правната му сложност.

Източник: paragraph22.bg/