Културното богатство е собственост на дисидента политзатворник Методи Йорданов. Той е роден на 9 юни 1919 г. в балканското село Игнатица. Завършва гимназия във Велико Търново и Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски”.

За възстановяване на земеделската дружба в родното си село през 1951 г. Методи Йорданов е арестуван и след 11 месеца в следствения арест на Държавна сигурност, в началото на 1952 г. е осъден като "враг на народа" на 20 години строг тъмничен затвор, обвинителите му дори настояват за смъртно наказание. Първоначално лежи във Врачанския и Шуменския затвор, а през 1953 г. е въдворен на зловещия остров Персин, Белене, където престоява цели 8 години.

През 2000 г. излиза мемоарната книга на Методи Йорданов "Видяно, чуто и преживяно”, в която страдалецът от Персин разказва за нечовешките условия и изтезанията по време на своето 10-годишно затворничество (1951-1961 г.). Показателен факт от затворническото житие-битие на Бай Методи е, че именно в Белене той сам научава английски език от тетрадката на пловдивския пастор Мишков, осъден за религиозна пропаганда. Става свидетел на жестоки убийства, на разстрелите на други затворници, описва бунта на "понтониерите" от Първи "политически" обект.

След излизането си от затвора Бай Методи работи като счетоводител в "Наркооп" и в Завода за телефонни елементи в Мездра, води и курсове за ученици по английски език към градското читалище. След Десети ноември, в началото на 1990 г. Методи Йорданов е избран за председател на възстановената местна партийна организация на БЗНС "Никола Петков". Той е и едни от основателите на Клуба на писателите земеделци.

Във връзка с честването на 100-годишнината на Община Мездра., през 1988 г. с решение на Общинския съвет Методи Йорданов е удостоен със званието "Почетен гражданин на Мездра” за заслуги в обществения живот, Почива през 2001 г., на 82-годишна възраст.