От извършените издирвателни мероприятия по горещи следи е установено, че на 30.10.2017 г. около 2 часа след предварителен сговор, две лица с маски на лицата и с ръкавици се отправят към врата на столовата на СУ "Иван Вазов". С помощта на трион срязват метална халка на катинар и чрез удар с крак разбиват вратата. От столовата на училището извършват кражба на около 50 лв. на монети, които са се намирали в затворен шкаф.

След това, взломяват заключващ механизъм на тезгях, през който проникват в коридора на първия етаж, стигат до фоайето и забелязват, че има монтирана охранителна камера. С помощта на стол се опитват да изключат и демонтират същата, но не успяват. Двете лица се отправят по стълбите към втория етаж, където се помещава стаята на касиера. Там разбиват врата на стаята чрез удари с крак и проникват вътре. От бюрото извършват кражба на 61 лв. Забелязват металната каса, която е монтирана зад вратата. Чрез ключ, които намират в едно от чекмеджетата на бюрото, отключват касата и вземат намиращата се вътре сума от 168,29 лв.

След това се отправят към директорския кабинет на третия етаж с цел да проникнат вътре и да откраднат лаптоп, но вратата на същия е била заключена. Лицата забелязват втора охранителна камера, която също са се опитали да демонтират. Крадците излизат от сградата на училището и се отправят в неизвестна посока.

В хода на разследването е установено, че двете лица извършители на престъплението са И. Н. на 29 години и 16-годишният С. А. от курортния град. Те са направили пълни самопризнания. Разказали, че играли на екшън за пари. Маските, които са използвали са направили от зимни шапки, като са изрязали прорези. Същите са използвали ръкавици с цел да не оставят отпечатъци.

След извършване на престъплението, скриват маските и ръкавиците в храст на около 50 метра от сградата на училището, а триона го занасят в дома на И. Н. Около 4.00 ч. двамата се обаждат на неустановено до момента лице, което ги закарва до Монтана, където се укриват до 2-ри ноември.

По-късно си тръгват пеша от Монтана към Вършец. По пътя лицата са застигнати от екип на Спешната помощ - Вършец, който ги взема на автостоп.
Задържани са за 24 часа в ареста в Берковица.