© Община Видин

За пръв път пред публика се представя колекцията „Плъсти”, съхранявана във фонда на отдел „Етнография”, който разполага с втората по големина в България такава колекция. Този вид нетъкани изделия са характерни за бита и културата на номадските народи от най-дълбока древност, разказа директорът на Регионалния музей Десислава Божидарова.

Технологията на видинските плъстени килими не прави изключение от познатите начини за изработване на изделия от сплъстена вълна. Последните майстори във Видинско били от Шишенци и работели до около 1956 г. В последните години упражнявали занаята предимно във влашките села, оттам са и събраните в колекцията експонати.

Всеки ден от днес до 29 април деца от няколко видински училища (СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Климент Охридски“ и ППМГ „Екзарх Антим I“) имат възможност да се запознаят с плъстенето на вълна, което е стара българска традиция.

За първата група ученици от училището по изкуства бе изключително интересно да научат любопитни подробности за малко известния занаят и да наблюдават демонстрация на плъстене.

Заниманията в учебната занаятчийница „От руното до плъстения килим“, която бе изградена по проекта, се водеха от д-р Сашка Бизеранова, етнограф в Регионалния музей. Избраните да участват в тях са деца и младежи на възраст от 11 до 15 години. Те получават знания за овцевъдството в региона, за стригачеството и за домашните занаяти – обработка на вълната и подготовката й за плъстене, специфична за етапите в изработването на плъстите, информация и умения, а също така изработват и свои изделия.

Източник: vidin.bg