© Монитор

Цените им остават без промяна като 2018 г. ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери. От регионалното министерство разчитат, че с изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване.

Така цената на най-масово продаваните винетки за леки автомобили е 97 лв. годишната, 30 лв. за месечната и 15 - седмичната. Нанков припомни, че се въвежда тримесечна винетка на цена 54 лв. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер. Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността - да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това означава, че колкото по-дълъг е периодът на валидност на винетката, толкова цената й е по-изгодна за потребителя. Например при закупуването на годишна винетка от 97 лв. ползването на републиканската мрежа за месец струва 8 лв., а на тримесечната от 54 лв. - 18 лева за месец, което е над два пъти повече.

При винетките за камиони над 3,5 тона единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента. Измененията са свързани с европейските изисквания в областта на пътното таксуване, според която дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства. Очаква се увеличението от 2 лв. на дневния стикер да доведе до повишаване на приходите с близо 2,8 млн. лв. Тези средства ще бъдат вложени в подобряване на пътната инфраструктура.

Както всяка година с цел по-висока защита и блокиране на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на винетките за 2018 г.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г.

В петък в продажба ще бъдат пуснати над 2 млн. стикери, като от тях 900 хил. ще бъдат годишните. До края на януари в дистрибуторската мрежа ще бъдат около 4,8 млн. винетки.