В рамките на презентацията на проектобюджет 2019 г. като лайтмотив бе изтъкването на неосъществения заем в размер на 1 689 00 лв и погасяването на стари кредити.

Кметът изтъкна, че основен приоритет за 2019 г., са ремонтирането на няколко улици в Мездра, заложени още през миналата година със средства от преходния остатък, както и подмяна на водопроводната мрежа в града на стойност 4 500 000 лв. Заложен е и проект за смяна на водопроводната мрежа в четири села.

„Продължаваме и политиката за увеличаване средствата за образование, където са предвидени около 7 млн лева”- допълни Събков.

В приходната част се запазват ниските нива на данъчно облагане, което е предпоставка за устойчивост и стабилност. Собствените приходи на местната администрация са в размер на 4 600 000 млн. лв.

В разходната част на проектобюджета са включени близо 6 мил. лв за местни дейности, за социално подпомагане – 1 407 295 лв, за здравеопазване 598 592 хил. лв.

Отчетен бе и ръст на приходите от концесионери на територията на общината – 550 000 лв от концесии, без ДДС, и с очакване нови приходи, тъй като има голям интерес към разработването на нови каменни кариери за добив на врачански камък.

Предвидени са 280 хил. за озеленяване и закупуването на нова техника за нуждите на ОбП "Чистота", 360 хил. за читалищата, за които са отпуснати от Министерство на финансите, със съдействието на Министерството на културата, и 2 допълнителни бройки.

За издръжка на спортните клубове и развитието на спорта са предвидени 136 000 лв, 88 000 – за култура, 100 000 за Археологическия комплекс „Калето”.

Градоначалникът подчерта, че с международния проекта по Програма INТERREG V-A Румъния – България ще се изпълнят укрепителните дейности на свлачището на пътя Зверино – Игнатица.

61 000 за програмата „Топъл обяд” на социално-слаби, както и модернизирането на 3-ти и 4-ти етаж на бившето общежитие на Руската гимназия за изграждането на социална институция.

В проектобюджета са предвидени 12 000 лв за подпомагане дейността на НПО Animal Help Mezdra.

Все пак, трябва да се има предвид, че това е прогнозен бюджет, който тепърва ще се обсъжда на заседание на Общинския съвет.