Първата копка и полагането на основния камък на храма се случиха на 26 май 2012 г. "Трябва да се направи нещо за селото, хората да се обединят - това е идеята, сподели тогава Бай Кольо. И с Божията помощ, дето се вика, да построим нещо за идните поколения!” Въпреки трудностите, които неизбежно съпътстват всяка една такава обществена инициатива, строителството продължава вече пета година.

"Всеки помага с каквото може. Едни даряват пари, други - строителни материали, трети участват с доброволен труд”, разказа инж. Тодор Беломорски, управител на гражданското сдружение "Св. Николай Чудотворец". Сем. Емил и Стефка Попови и сем. Петър и Евгения Байнови, например, осигуряват 2000 тухли. Пенсионерите от селото, макар да вземат малки пенсии, отделят от залъка си кой по 20-на, кой по 100-на лева. Параскева Танева, Пенка Генова, Вергиния Иванова, Петрана Георгиева, Стефка Цолова, Валентина Генова, Надка Йончева, Донко Георгиев, Стоян Петров, Марин Вутов, Пешо Петков и Миленка Вутова, Пенка и Върбан Йолови, Върбан Андров, Жоро Софянеца, Цеци Тихомиров, Павел Тихомиров, Цветелина Емилова, Лиляна Кирова, Павлина Иванова, Мария Йончева са само една част от тези, които дават своята лепта за общата кауза.

Община Мездра, чиято собственост е теренът, върху който се строи църквата, също оказва финансова подкрепа. През 2013 г. кметската управа предоставя 5 хил. лв., с които е закупен бетон и са излети основите на храма, а тази година Общинският съвет отпусна още толкова средства за дървен материал.

И работата по черквата потръгва. Начело с кметския наместник на селото Димитър Цонков и под ръководството на майсторите Пешо Петков, Николай Петков и Георги Василев-Бузо строителството на сградата, която е с площ 180 кв. м, напредва. Помагат дори техни колеги от съседните села - Красимир Иванов от Синьо бърдо и Пламен Иванов от Брусен.

Вече са вдигнати централният купол, апсидите, църковната камбанария и част от притвора на храма, работи се също по тухлената зидария. Остават обаче още доста неща: да се довършат покривът и стените, куполът и апсидите да се покрият с поцинкована ламарина, да се направят електро- и "ВиК"-а инсталации, да се измаже отвън и отвътре сградата и т. н. Едва тогава ще се мисли за зографисването и вътрешната украса на храма.

За построяването на църквата "Св. Николай Чудотворец” в Ослен Криводол са необходими около 100 хил. лв. Досега е събрана половината от тази сума. Всеки, който желае да подкрепи финансово тази инициатива, може да направи дарение на следната банкова сметка в Райфайзенбанк:

BIC: RZBBBGSF

BGN: BG65RZBB91551003292891

ДЗЗД "Св. Николай Чудотворец", Клиентски номер: С13832