Необходимо е да проявим изключителна предпазливост и при палене на огън за битови цели в селските дворове – при готвене, приготвяне на зимнина и пр. Огнището трябва да бъде обезопасено, да се намира далече от стрехите на сградите и клоните на дърветата и да не бъде оставяно без наблюдение. След приключване на съответната дейност, огнището трябва да бъде обилно загасено с вода. Останалата недобре загасена жарава би могла дори след няколко часа, при внезапен порив на вятъра да предизвика пожар, който да обхване жилищни и стопански постройки и да се пренесе в съседен имот.

В никакъв случай да бива да се пали огън на открито във ветровито време, тъй като то способства за пренасяне на запалени частици на големи разстояния и може да доведе до бързо разпространение на пожара в жилищни постройки.

Повишена пожарна опасност крие и небрежното пушене. Изхвърлените фасове от автомобилите попаднали в сухите треви край пътя често предизвикват пожари, които обхващат земеделски и горски площи. Огнеборците съветват да не изхвърляме стъклени бутилки дефекти с по тях, тъй като те могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

От РС“ПБЗН“ - Мездра апелират при пожар или авария, гражданите да подават сигнали на единната спасителна система за спешни повиквния - 112.