Относно протестите във Враца, свързани с орязването на профилирани паралелки, Вълчев посочи, че приоритет на правителството е стимулиране обучението в професионални паралелки, което става именно с постепенно минимално ежегодно увеличаване на приема в професионални паралелки.

По темата за план-приема той уточни, че се утвърждава на областен принцип.

В следващите години всички деца и ученици ще имат нужда в много по-голяма степен от квалификация, отколкото от диплома за определена степен. При променящия се пазар на труда, при недостига на работна сила, който ще се задълбочи, ние имаме нужда от увеличаване на броя на учениците с професионално образование", заяви Вълчев.

Темата за задължителния обхват на 4-годишните в детските градини е на дневен ред, заяви Вълчев, но се изчаква решението на Конституционния съд. "Не сме се отказали от нея. В момента има конституционно дело", коментира той. По думите му Докладът за световното развитие на Световната банка в сферата на образованието още веднъж потвърждава колко е важно децата да бъдат обхванати в ранна детска възраст от образователната система.

Имаме нормативната и финансовата, чисто математическа възможност да няма намаление на средствата за нито едно училище. Това увери просветният министър в отговор на въпрос, свързан с опасенията на директорите на големите училища в страната, че след промяната в делегираните бюджети, ще има повече средства за малките и отдалечени училища в страната.

"Промяната във формулата при равни други условия води до повече средства за по-малките и отдалечени училища и детски градини. Там, където има отрицателни разлики те са финансирани от държавния бюджет. Това, което са видели механично директорите на големи училища в най-големите градове, е намаление на средствата", констатира Вълчев.

По думите му с механизма на формулата трябва да бъдат отчетени тези специфични фактори, които да позволят да няма отрицателни разлики в бюджетите на училищата. "Ние сме изпратили писмо до всички общини, провели сме две срещи как да бъдат направени формулите, така че да нямаме отрицателни разлики. В момента водим разговори с общините", обясни министър Вълчев.

Просветният министър направи своя коментарът, след като участва в дискусия, посветена на Доклада за световното развитие на Световната банка на тема: "Да се научим да реализираме обещаното от образованието".


Източник: news.bg