Наредбата гласи, че има значение дали водачът е бил с алкохол в кръвта, или не. Например концентрация от 0,5 до 0,8 промила ще води до отнемане на 8 точки. От 0,8 до 1,2 промила – 12 точки, а при рецидив ще се отнемат 20 точки. В случай на отказ водачът да се подложи на тест за алкохол или наркотици, водачът ще се раздели с 15 точки.

От текстовете става ясно, че за превишаване на скоростта с над 50 км/ч шофьорът ще се сбогува с 18 точки. При повторно нарушение ще му се отнемат 21, а при системно – 26 точки.

За неизправно превозно средство ще се вземат 10 т., а също толкова ще коства на водачите движението в аварийната лента. Ако водач кара в насрещното платно на магистрала или скоростен път, ще му се отнемат 15 контролни точки.

Ще се отнемат повече точки и за неправилно изпреварване, което е създало опасност за движението – 13 т. За първи път ще се налага санкция от 10 точки за неправилно изпреварване, което не е създало опасност за движението.

За нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез ще се отнемат 10 т. - двойно повече, отколкото сега. При неспазване на знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, ще се вземат 10 контролни точки.

За преминаване на червено се предвиждат 10 т. наказание. Водачи, които не използват хендсфри и разговарят по телефона, докато шофират, ще се наказват с 8 точки.

Шофирането без колан ще води до отнемане на 10 т., а возенето на деца, без да се спазват изискванията на закона, ще струва 12 т. вместо сегашните 6.