От прокуратурата са поискали проби от засегнатата река Ботуня и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. След проверка на РИОСВ - Враца в района стана ясно, че управата на водната централа "Луна" не е имала задължителното разрешение за изпускане на натрупалата се тиня в реката. От ВЕЦ-а пък се оправдали, че натрупалата се рядка кал пречела за нормалната работа на съоръженията и затова се принудили да отворят шлюзовете. ВЕЦ "Луна" е собственост на "Ботуня Енерджи" АД, регистрирана в Мездра.

Кметът на село Ботуня Ивайло Диманов заяви, че хората подготвят вече гражданско неподчинение заради безотговорните действия на управата на частната ВЕЦ. "Цялото поречие на реката е пострадало, а собственикът на ВЕЦ-а бяга от отговорност", цитират Диманов от „24 часа”.

Наказателният кодекс предвижда затвор до 5 години и глоба от 5 000 до 30 хиляди лева за онзи, който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води и други, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения.