© ГДБОП

Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност за събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания.

В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и други вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на Закона за МВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност - сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани "хавала" - преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Методът "хавала" представлява нестандартен начин за парични транзакции ("превеждам", "телеграфирам" - на арабския банков жаргон). Системата е известна и с други названия: "Фей-Чиен" (Китай), "Хунди" (Индия), "Падала" (Филипините),"Фей Куан" (Тайланд) и пр. Използува се масово от имигрантските общности в Америка, Европа и Близкия Изток, които изпращат парични средства в своите страни.