От Специализираната прокуратура посочват, че събраните по делото доказателства според държавните обвинители сочат за висока обществена опасност от деянията на Чокови. Ценко Цоков е с обвинение за ръководене на организирана престъпна група, а синът му Мартин за участие в нея.

Заключенията на приложената по делото медицинска експертиза за състоянието на обвиняемия Ценко Чоков показват, че всички заболявания, от които той страда и тези установените по време на ареста, датират от преди задържането му под стража. Прокуратурата смята, че заболяванията не са попречили по никакъв начин на Ценко Чоков да извърши деянията, за които е обвинен, нито намаляват възможността да извърши нови престъпления.

В официалното съобщение от пресцентъра на специализираната правна институция пише още:

"До момента не е налична документация Ценко Чоков да е сигнализирал Специализирана прокуратура, че му е било назначено лечение, което не се извършва съобразно предписанието на лекарите. В момента той е изписан от болницата към Софийския затвор, сочи защитата му. Другият обвиняем - Мартин Чоков, няма здравословни проблеми и по отношение на него също не са налице основания за изменение на мярката за неотклонение по медицински причини."