Кофинов подчерта, че все още не е доказано и е само предположение, че наличието на такава ваксина дава някаква протенция от коронавирус. Наблюденията са още в много начален етап. Ваксината предизвиква специфичен клетъчен имунитет спрямо туберкулозни бактерии е неспецифичен имунитет към някои ракови и вирусни заболявания, подчерта Румен Кофинов и повтори: "Но не е доказано за коронавирус."

Освен това Кофинов обясни, че е опасно в тази епидемична обстановка такова ваксиниране, тъй като, за да се изгради имунитет са нужни от 3 до 6 месеца, а това е период, в който организмът на човек е много по-уязвим, заради паднал общ имунитет спрямо други заболявания.

"В този момент организмът трябва да се бори с причинителя на самата пандемия, а ние му отвличаме имунитета в друга посока, обясни Кофинов"

"Ако човекът в момента има силен имунитет, създаден в миналото, тогава могат да се очакват непредвидими последствия и реакции, като нежелани лекарствени реакции, общи - главоболие, втрисане, гадене, повръщане, болки в мускулите", предупреди още специалистът.

Масова имунизация в имунизационни сесии означава и масово струпване на хора, допълни Румен Кофинов, а именно това е опасното в момента.

Кофинов подчерта, че все още няма категорични научни доказателства за действията на ваксината.

Ваксинираните може би са протектирани, предпазени в някаква степен от заболяването. Наблюдават се по-малко случаи на болни и най-вече по-малко смъртни случаи в държави, които са провеждали системна имунизация.

България е именно такава държава - пилотно имунизацията BCG е започнала през 1949 година, а след 1951-а се прилага масово при задължителна имунизация в рамките на календара. "Ако тази хипотеза е вярна, това значи, че всички родени след 1951 година са протектирани, поне със сигурност от заболяването туберкулоза", уточни Кофинов.

Източник: news.bg