Вековният юбилей от откриването на гроба на основателя на Стара Велика България е отбелязан през 2012 г. с тридневен Кубратов Събор, в който вземат участие над 4000 българи от цял свят - от Дунавска до Волжка България, както и представители на българските диаспори от Канада и САЩ до Австралия.

Именно тогава се повдигна инициатива за набиране на средства за построяването на Мемориален комплекс "Кан Кубрат". Проектът предвижда благоустрояване на мястото, изграждане на религиозни храмове, предназначени за различни вероизповедания и т. н. За целта е създаден Международен благотворителен фонд "Хан Кубрат”, а посланикът на Република България в Украйна Красимир Минчев отправи Призив към всички родолюбиви българи.

Патриотичното начинание е подкрепено финансово от нашето посолство в Украйна, НАПОС-РБ, множество частни дарители от България, Украйна и други държави, както и от редица български общини. Сред тях е и Община Мездра, която през 2013 г. с решение на Общинския съвет отпусна левовата равностойност на 1000 евро.

"Това е българската Мека”, убедени са нашите сънародници в Украйна. Идеята за изграждането на мемориален комплекс на мястото на единствения доказан гроб на български владетел среща пълна подкрепа от страна на украинските власти, като се започне от местно, та се стигне до регионално ново, споделя Румен Спасов. За разлика от българските държавни институции, от които досега инициаторите срещат само "громко молчание".

Кампанията за набиране на средства за изграждането на Мемориалния комплекс продължава. С цел финансово подпомагане на начинанието през септември догодина Международният благотворителен фонд "Хан Кубрат" и НАПОС-РБ възнамеряват да организират поклонническо пътуване до гроба на Кан Кубрат край Малая Перешчепина.

Набирателните банкови сметки за построяване на комплекса може да намерите на интернет сайта на Международния благотворителен фонд: www.kubrat.in.ua