Масово в търговската мрежа се предлагат дори употребявани обувки и бельо, което е забранено. Схемата най-често се използва при продажби онлайн, където клиентът не може лично да инспектира продукта.

„Когато забележим такива нередности - получим нещо употребявано, което е било обявено за ново - със сигурност говорим за измама. Когато се съберат много сигнали срещу определен потребител или търговец – ние извършваме проверка и този търговец бива блокиран в последствие”, казва Нора Калионска от платформа за безплатни обяви.

За схемата потвърждават и в магазините за дрехи „втора ръка”. Именно от там – находчиви прекупвачи изкупват атрактивни стоки на ниски цени, разказва Цветелина Томова, управител на магазин за употребявани дрехи.

„Идват само в ден на зареждане, изкупуват най-маркова стока, като водещото е дрехите да бъдат запазени, търсят с етикет. Идват поне с половин час по-рано – за да запазят място, да бъдат сред първите, когато отвори магазинът. Интересно е, когато видиш един мъж, закупил голямо количество дамски дрехи, то е ясно, че не са специално за него”, обяснява Цветелина Томова. „Доста често с колегите си показваме артикули , които те са видели в наш магазин, след това са качени в някой от най-използваните онлайн платформи. Купуват не само единични бройки, купуват различни артикули, доста са взискателни, преглеждат дрехата отвсякъде”, добавя Цветелина.

Търговците внимателно следят модните тенденции, сезонността на стоките и какво точно търсят потребителите. За да отговорят на всеки вкус при препродажбата.

Закупените от магазините дрехи и аксесоари „втора ръка” се препродават на поне двойно и тройно по-високи цени. Дори и с надценката обаче търговците успяват да ги пласират доста по-евтино, отколкото се продават същите, но чисто нови в магазините.

Затова и често тази измама се прикрива като предлагане на стоки на промоционални цени.

В бутиците единичните бройки са по-забележими и търговците ги подреждат сред нови артикули.

Покупката на употребявани дрехи може да крие различни опасности, в зависимост от това как е бил обработен, дезинфекциран и транспортиран продуктът. Уж новите дрехи могат да предизвикат алергии, дерматити и други здравословни проблеми.