Всеки делничен ден, в продължение на почти два месеца, екипът на библиотеката организираше разнообразни занимания за своите малки приятели, които професионално успяваха да съчетаят полезното с приятното.

В понеделниците, когато бе денят за четене на книги от препоръчителните списъци и гледане на филми със същата тематика, малките любознайковци се запознаха подробно с живота и делото на националните герои Васил Левски и Христо Ботев, с писателя, пръв въвел в българската литература модерния кратък разказ – Иван Вазов, с творбите за деца на Елин Пелин и Ран Босилек и с баснописеца Езоп. Тук те показаха и своите артистични умения като драматизираха приказките „Дядовата ръкавичка“ и „Дядо вади ряпа“, а с малките си пръстчета измайсториха кораба „Радецки“ от хартия.

Своята сръчност и изобретателност малчуганите показаха и в Арт работилницата, която се провеждаше всяка сряда. По време на това занимание те се докоснаха до магията на канапа. С него се научиха да правят гривни, да плетат макраме, морски сувенири. Разбраха къде и как се работи с гипс. Последните две занимания от Арт работилницата бяха посветени на природата и птиците. Малките сръчковци изработиха хранилки за птици, които бяха поставени на дърветата в градската алея.

Петъците бяха посветени да Доброволеца. В този ден Виолета Митова и Даниела Билярска запознаха децата с Хляба и Добрите обноски.

Огромен бе интересът в курса по Астрономия, който се провеждаше всеки вторник и четвъртък през месец юли,организиран от Капитан далечно плаване г-н Владимир Коловски. Децата подробно бяха запознати със слънчевата система. Посетиха Планетариума в град Габрово и Етнографския комплекс „Етъра“. Курсът приключи с нечувано за град Мездра лазерно шоу, игри и голяма звездна торта, организирани от семейство Коловски.

Изводът, който си направиха библиотекарите, родителите, учителите и обществеността през тези два месеца, е че децата в библиотеката към НЧ „Просвета -1925“ - град Мездра няма да позволят „мишката да изяде книжката“.