В мездренското село Руска Бела е изградено „Екоучилище - забавлявам се и уча“. Съоръженията са монтирани в площадката на старата детска градина, поясни Силвия Митова – секретар на читалището в селото и отговорник за проекта.

„Поставени са обучителни табла за най-малките, къщичка за книги на принципа „вземи-прочети-върни“, до която всяко дете да има достъп. За да ги научим на любов към природата монтирахме и къщички за птици. За всичко ни помогнаха хората от селото, разказа още Силвия.

Освен този проект, със средства от общинския бюджет по Програма „Малки местни инициативи 2022“ са изпълнени още пет малки проекта. В село Брусен вече имат „Кът за отдих и релакс - край реката“, който се намира на левия бряг на р. Искър, в района на моста южно от селото. Поставени са осветителни тела от едната страна по протежението на моста. Има нови пейки, кошчета за отпадък и голям цветен надпис с името на селото. В изграждането се включиха местните жители, сред които и много деца. Новата придобивка беше официално открита дни преди Димитровден.

В землището село Лютидол имат ново място „Беседка за отдих и почивка в м. „Кръста“. Центърът на село Долна Кремена е облагороден, като са поставени нови беседка и пейки и е обособена зона за релакс.

Останалите два проекта са: два къта за отдих в гр. Мездра - източно от бл. 4 в кв. 101 и в междублоковото пространство на ул. „Христо Ботев“ №96.