В три поредни дни съчетанието на музиката на Чайковски, Пучини и Вагнер, балетното и оперното изкуство и природните дадености на Белоградчишките скали, които бяха естествен декор на всички спектакли, впечатлиха зрителите.

"Опера на върховете” оправда очакванията на организаторите и привлече много гости в Белоградчик, които дойдоха да се насладят на оперното и балетно изкуство под открито небе. Фестивалът премина под патронажа на кмета на общината Борис Николов. В програмата на фестивала бяха включени оперите "Тоска" и "Турандот" на Джакомо Пучини и балета "Лебедово езеро" на Пьотър Чайковски.

Най-голямата изненада за публиката бе пещерната импресия Вагнер - Магура "Богове, великани, джуджета и валкюри". Това беше първият в света уникален оперен спектакъл под земя, където Софийската опера представи пред зрителите уникален спектакъл в пещерата "Магурата". Космическата музика на Рихард Вагнер изпълни пещерните зали, а публиката остана очарована и от самото приключение и от невероятната акустика, създадена от природата.

Идеята е този новаторски фестивал да стане традиция и дори да се разраства с времето, предлагайки един интересен поглед към оперното и балетно изкуство, съчетавайки красотата им с тази на природата. Такава е творческата амбиция на режисьора Пламен Карталов.