Тази година второюнските тържества ще започнат на 26 май. На 27 май, от 10:00 часа от площад „Христо Ботев“, официално ще бъдат изпратени походниците от 71-вия Национален туристически поход “Козлодуй-Околчица”.

Над 30 са проявите в официалната и съпътстващата програма на "Ботеви дни 2017", с които тази година ще бъде отбелязана 141-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Съпътстващата програма включва вечерни концерти, като в момента се работи по уточняване на изпълнителите. Ще се продължи традицията от миналата година преди концертите актьори и ученици да декламират Ботеви стихове. Ще се проведе творческа работилница „Ботев в изкуството” с ученици от всички училища и учители по изкуствата, VI-тият турнир по баскетбол за Купата на Враца, факелно шествие от СУ „Христо Ботев” до пл. „Христо Ботев”, както и велопоход "Козлодуй-Околчица”.

За популяризиране на проявите ще бъде поставен билборд за Ботевите дни, както и ще е бъде представен туристическия продукт на Враца в Париж.

И тази година ще се проведе рецитал по Ботеви стихове от конгоански изпълнители и ученици в периода април-май. На училищата и университета в Любомбаши, Конго ще бъде предоставено многоезичното издание на Ботеви стихове.