Регистрирани са 13 престъпления, образувани са 2 досъдебни и 1 бързо производство. Едно лице е задържано по ЗМВР, издирен е лек автомобил, обявен за общодържавно издирване. Съставени са 16 предупредителни протокола по ЗМВР и 2 акта за административни нарушения от други органи.

Разкрити престъпления на територията на РУ-Лом:

- 29-годишен ломски жител е задържан с полицейска мярка за 24 часа, след като прокарал в обръщение неистински банкноти в игрална зала в крайдунавския град. Сигналът за престъплението постъпил на 14.11.2023 г. около 09,00 ч. в РУ Лом. Според служител на игрална зала в гр. Лом при проверка на оборота от изминалата нощ били установени 7 неистински банкноти с номинал от 200 евро, с които същата нощ клиент заплатил в залата. При проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия по „горещи“ следи е установен и задържан извършителят – 29-годишен местен жител. В хода на процесуално-следствените действия в дрехите му е намерена и иззета банкнота от същия номинал и сериен номер, за която е установено, че е неистинска. При извършената проверка в дома му в избено помещение е намерена и иззета 93 литра жълтеникава, прозрачна течност, с остра миризма на алкохол и 62% алкохолен градус, без документ за платен акциз. По случая са образувани досъдебно производство по чл. 244, ал. 1 от НК и преписка по чл. 234, ал. 2 от НК.

- служители на Участък Вълчедръм са установили обявен за общодържавно издирване лек автомобил в село Златия. След получен сигнал униформените открили в дома на 68-годишен местен жител лек автомобил „Хюндай Санта Фе“ със софийска регистрация, собственост на лизингова компания, който бил обявен за общодържавно издирване с телеграма на ГДНП от 31.10.2023 г.

- след постъпила информация криминалисти от ОДМВР-Монтана иззели от частен имот в ломското село Крива бара незаконно притежавани оръжия и боеприпаси - газов пистолет "Blow" 9 мм и газов револвер "Reck" модел "Agent" 9 мм; 20 ловни патрона и 13 патрона за нарезно оръжие с различен калибър

- служители на РУ Лом разкрили кражба на инструменти и вещи от частен дом в крайдунавския град, извършена в края на месец октомври от къщата на 69-годишна местна жителка. Част от откраднатите вещи - водна помпа, малък флекс инструмент, ръчен трион, 3 брадви, алуминиеви платна, различна по вид покъщнина и желязо са намерени и върнати на собственичката. Установени са двама извършители от гр. Лом, с криминални прояви, на 56 г. и 24 г.

- служители на Участък Брусарци заловили 27-годишен криминално проявен от село Смирненски, проникнал в началото на този месец в къщата на 77-годишна места жителка и отнел 60 лв от дамското й портмоне. Паричната сума е възстановена на собственичката. По „горещи“ следи е задържан и 14-годишен от село Василовци, извършил кражба на 250 лв, намиращи се под дюшек в имота на 48-годишен от същото село. Половината част от сумата е върната на собственика.

- служители на Участък Якимово установили 36-годишен рецидивист от село Долно Церовене, който в началото на месеца проникнал в имота на 46-годишна своя съселянка и противозаконно отнел 5 петела. По случая са установени и разпитани свидетели.

- чувал, съдържащ 0,714 кг нарязана кафяво-златиста суха тревна маса с характерна миризма на тютюн, без платен акциз е иззет от частен дом в гр. Вълчедръм, обитаван от 31-годишна местна жителка.

Разкрити престъпления на територията на РУ-Монтана

- криминалисти от РУ Монтана установили извършител на кражба на златни пръстени в кв. „Кошарник“ в гр. Монтана. Кражбата била осъществена между 01,00 ч. и 02,00 ч. на 11.11.2023 г. от заспал в къщата си в квартала 24-годишен местен жител. След получена оперативна информация криминалистите установили извършителя – 16-годишен местен жител, който върнал златните пръстени, на стойност около 1 000 лв.

- служители на РУ Монтана разкриха 15-годишен монтански жител, извършил 3 палежа в областния град. Престъпленията били извършени през месеците октомври и ноември. В хода на проведеното разследване е установено, че на 09.10.2023 г. пред блок 20 в ж.к. „Младост“ непълнолетният, жител на същия квартал, запалил автомобилни гуми. На 13.09.2023 г. около 22,40 ч. запалил в същия квартал лек автомобил"Рено Еспейс", собственост на монтански жител,. В резултат на пожара изгорели предна дясна седалка и кората на предната дясна врата. На 06.11.2023 г. около 19,23 ч. на бул. "Свети Патриарх Евтимий", в района на кръстовището с ул. "Неофит Бозвели", причинил пожар в лек автомобил "Фолксваген Поло" с неизвестен собственик, вследствие на който обгорял предния капак, калник и броня на МПС-то. По случая са образувани досъдебни производства в РУ Монтана. Уведомен е и Отдела за закрила на детето.

- служители на РУ Монтана разкрили и 28-годишен жител на село Габровница, извършил през месеца кражба на инструменти на стойност 500 лв от гаража на 51-годишен монтанчанин. Част от откраднатите вещи са намерени и върнати на собственика.

- 15 кутии цигари от марката "Marlboro" и „Davidoff, без български акцизен бандерол са иззети от търговски обект в монтанския кв. „Кошарник“.