Проф. Асен Чаушев е президент на Международната VIP академия по ресторантьорство “Интерменю”. Топготвачът е работил в най-елитните заведения в Европа и САЩ. Автор е и на професионални книги за готварство и говори пет езика. Преподава в редица университети и колежи по туризъм, консултант по управление на хотели и ресторанти, консултира изготвяне на менюта за едни от най-елитните хотели и ресторанти. Най-силно се впечатлиха от спечелената голяма награда в Токио, получена за огромната торта с височина 3,21 м.

След интересната лекция, топготвачът и учениците пристъпиха към практическата демонстрация на приготвяне на студени предястия.

Под вещото ръководство на професора, възпитаниците на гимназията започнаха да свещенодействат в учебната кухня. Постепенно върху платата започнаха да разцъфват рози от домат, причудливи форми от краставици, репички и неизбежните зелени и червени чушки.

По време на приготвянето, мастер шефът обикаляше между групите и напътстваше младите кулинари в начините за безопасно рязане с ножа, последователността на използването на продуктите и естествено, как да се подреждат в платата, за да придобият апетитен и естетически вид.

Докато вървеше суетнята около голямата кухненска маса, директорът на VIP школата в България – Мария Димитрова, разказа интересни факти за целите и работата в това специализирано учебно-практическо заведение.

Тя каза, че от школата са излезли десетки изтъкнати готвачи, един от които е популярният водещ на кулинарно шоу Иван Звездев, шеф Иван Манчев и много други. Тя изрази задоволство от срещата си с алековци и каза, че от VIP школата ще им предложат двумесечна практика в хотели и ресторанти по морето. Имат установен стил на работа и сключени договори със заведения по морските и зимните курорти, в където изпращат стажанти от професионални училища. Школата поема изцяло издръжката на младите готвачи и ресторантьори, като им осигуряват и стипендии.

Професорът подари една от своите последни книги на директора на учебното заведение с пожелание за успешна реализация на възпитаниците им. Гости на практическото занятие бяха и седмокласници от двете основни училища в града, които имаха възможност да се запознаят и с предлаганите специалности, и с възможностите за реализация, които им предлага професионалната гимназия.