Установените случаи на лица, които полагат труд без сключени трудови договори, са 3149. Работодателят няма право да допуска до работното място работници и служители преди да е сключил с тях писмен трудов договор, който е регистриран в НАП. Ако желае да провери качествата на наетото лице, работодателят има възможност да го назначи със срок на изпитване. В срока на изпитание работниците могат да бъдат освободени по всяко време без предизвестие и без да ползват закрила.

Издадени са 10 732 акта за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е 13 518 245 лв. Благодарение на Инспекцията по труда през миналата година са изплатени почти 19 млн. лв. забавени възнаграждения. Сумата на установените през годината забавени възнаграждения е 28 млн. лв.

От "Главната инспекция по труда" напомнят на работещите, че най-ефективно правата им могат да бъдат защитени, ако сигнализират контролните органи на Агенцията, докато полагат труд на работните си места, както и да им съдействат по време на проверката. Практика е сигнали да бъдат подавани, след като работниците бъдат освободени от работа, което ограничава възможностите за ефективна намеса на инспекторите по труда.

Важно е също да не разписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Най-често те са принуждавани да се разпишат във ведомости за заплати под заплахата, че само така на по-късен етап ще получат забавени възнаграждения. Такива обаче не получават, а с подписа си лишават Инспекцията по труда да съдейства за решаване на проблема им.