Първото предложение дойде от общинския съветник от ГЕРБ Владимир Христов. Той мотивирано предложи с "Наградата на Враца" да бъде удостоен треньорът по борба Юлиян Георгиев за цялостния му принос в развитието на спорта. Предложение направи и Стефка Мерджанкова от групата на БСП. Тя разказа подробно, почти цялата биография на познатият на всички врачани Кръстьо Трендафилов, заемал отговорни постове и направил много за града през годините.

За всички претенденти за наградите на Враца беше гласувано поотделно. С болшинство бяха утвърдени званието "Почетен гражданин на Враца" да получат проф. Пенка Маринова за значителен принос за утвърждаване на града като академичен и образователен център и Огнян Бенински (посмъртно) за значителен принос в областта на строителството и изграждане на съвременна градска среда.

Наградите на Враца отидоха при Евелина Васкова за значителен принос в научно-техническата област и социална ангажираност в обществено значими каузи, Сашо Ангелов за развитието на футбола и спорта в общината и Олга Младенова.

За предложението Юлиян Георгиев да бъде удостоен със същата награда гласуваха всичките местни сенатори. Не така дадоха вота си обаче при гласуването за удостояване на Кръстьо Трендафилов със званието "Почетен гражданин на Враца'.

Въздържаха се 14, "против" бяха 9 и едва 8 съветници, различни от тези в групата на ПП ГЕРБ, гласуваха "за" и предложението не бе прието. Никой не оспори качествата на Трендафилов, само Васил Василев (ГЕРБ) мотивира отрицателния си вот с факта, че по времето, когато Кръстьо Трендафилов беше министър на земеделието (в правителството на Жан Виденов), България е била изправена пред финансов колапс, заради изнесения зърнен резерв на страната. Василев не припомни обаче, че във връзка с това обвинение Трендафилов беше оправдан на три съдебни инстанции.

След гласуването Стефка Мерджанкова напусна залата много преди края на заседанието.

Престижните отличия ще бъдат връчени на утвърдените на тържествена сесия в Градската концертна зала в Деня на Враца - 1 юни.