В програмата на второто издание на Националния събор "Леденика“ ще вземат участие групи и изпълнители за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България. В събора ще се включат 69 танцови и певчески състави с общо 1 200 участници от областите Видин, Монтана, Плевен, Русе, Добрич, София, Кюстендил, Враца.

Програмата на първия ден на събора - 24 юни, ще бъде отрита с възстановка на народния обичай "Брашленкьо“, чрез който момите в миналото са гадаели своя късмет в женитбата, както и с честването на Еньовден - празник, който всяка година се отбелязва на 24 юни.

Колоритност и уникалност на фестивала ще придадат с участието си калоферските гайдари, сурвакарската група от село Друган, пресъздаването на народния обичай "Калуша" и изпълнението на магически нестинарски танц.

наградите
наградите

Нов и атрактивен акцент в програмата на тазгодишното издание ще бъде надиграването между четири фолклорни клуба с над 200 участници от Враца, Козлодуй, София и Мездра. Специални гости на второто издание на събора са народните певици сестрите Мария и Магдалена Филатови, Берковската духова музика, Мъжка фолклорна група "Огражденска четворка" и Светлин Миланов.

Кулминацията на Националния фолклорен събор "Леденика 2017“ ще бъде пресъздаването на автентична Северняшка сватба, като ритуалът ще бъде на 25 юни (неделя) от 13:30 часа. Младоженците, които избраха да се венчаят, са д-р Ивайло Тодоров и Мария Спасова. Докторът е стоматолог и е от Мездра, а Мария е главен асистент д-р в Института по полимери към Българска академия на науките, и е от София.

На поляната ще бъдат опънати няколко дълги редици с месали, на които ще се настанят над 1000 гости. Поръчани са над 2000 глинени купи и глинени чаши, изработени от местен грънчар. За всички ще има погачи, сирена, кашкавал и вино. Гостите на сватбата ще бъдат нагостени с вкусна курбан чорба. Над 570 са желаещите, които са се записали и са подали заявка да се включат в автентичния ритуал. Изискване към гостите на сватбата е всички да бъдат облечени в народни носии.

Д-р Тодоров и Мария Спасова
Д-р Тодоров и Мария Спасова

Тази година съборът край "Леденика" ще събере десетки майстори и занаятчии, които ще представят свои уникални творби и изделия. Към момента има подадени 21 заявления от занаятчии от Враца, Троян, Казанлък, София, Чипровци, Пловдив, Плевен и Трявна. Продукцията, която ще се предлага, включва ръчно изработени сувенири от вълна, чанти, торби, тъкани килими и черги, национални носии, ризи, български народни музикални инструменти, реплики на стари български накити - нагръдници, пафти, битова керамика. Майстори ножари и копаничари също ще покажат своя богат асортимент от стоки. Ще има пчеларски продукти, медовина и изделия от пчелен восък.

По време на фестивала всеки ще има възможност да изтъче свое платно на стан или да изработи съд на грънчарско колело.За най-малките посетители на събора са предвидени много изненади и забавления. Чрез "Игри от миналото“ децата ще могат да се запознаят с детството на своите бабите и дядовци.