Когато стигнал до къщата на бабата, злодеят изключил електрическо захранване от таблото, след това разбил вратата и влязъл вътре. Той заварил събудената от шума жена, която се опитвала да стане от леглото и се нахвърлил върху нея с юмруци, притиснал парче плат върху устата на бабата и натискал с коляно гръдния й кош, докато тя престанала да показва признаци на живот.

След като оставил безжизненото тяло на възрастната жена, се опитал да намери пари и други ценности, включително и под дюшека на леглото, воден от спомена от влизането си в този дом преди години с цел кражба. Като не открил нищо ценно, Павлов се върнал в къщата, където нощувал, и отново си легнал.

Сутринта на следващия ден във "ВиК" - Бяла Слатина бил получен сигнал за непрекъснат теч на вода в дома на пострадалата, след който бил изпратен екип на място. При посещението служителите открили трупа на жената и извикали органите на полицията.

Павлов почти веднага попаднал под подозрението на разследващите, които го извикали за разпит, но той успял да избяга и едва няколко часа по-късно бил намерен. Непосредствено след задържането му обвиняемият споделил пред представители на органите на МВР за стореното от него, подробно обяснявайки как е извършил убийството. Няколко седмици по-късно обаче, се отказал от първоначалните показания и отрекъл участието си в престъплението.

В хода на досъдебното производство били извършени множество действия по разследването, които установили съпричастността на обвиняемия към извършването на престъплението. Освен множество гласни доказателствени средства - разпити на свидетели, били назначени и трасологична, дактилоскопна, съдебно-медицинска и ДНК-експертизи на различни обекти. Изготвената съдебно-биологична експертиза установила наличие на кръв от жертвата върху дрехите на извършителя.

Обвиняемият Павлов е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои Окръжният съд във Враца да насрочи първото заседание по делото.